Официалният представител на руското МВнР Мария Захарова счита изявленията, че НАТО е гарант за стабилността на Сърбия на фона на смъртта на дипломатите в резултат на авиоудара на САЩ в Либия са «унижение».

 

«Западът постепенно изтегля Сърбия в НАТО. Казват им: «Вие трябва да бъдете в НАТО, защото там е вашата сигурност. Ние ще ви защитим». Как можете да защитите тази държава, когато при наличието на информация за заложници вие бомбардирате? Това е особен вид унижение, натрапване на «стокхолмски синдром», когато заставят жертвите да заобичат насилниците си и публично да признаят, че искат да са с тях», — заяви Захарова в ефира на «Россия 1».

 

В петък военни самолети на САЩ нанесоха авиоудари по либийския град Сабрата. Целта на авиоударите беше туниския терорист Нуредин Шушан, заподозрян в съпричастност с два терористични акта на територията на Тунис, но при атаката загинаха 49 човека, в това число чужденци, сред които и двама сръбски граждани, сътрудници в посолството в Либия Слажан Станкович и Йовица Степич, похитени от ислямистите миналата година.

 

Според премиера на Сърбия Александър Вучич, «това са случайни жертви».

 

Миналата седмица президентът на Сърбия Томислав Николич подписа потвърждение на споразумението между Сърбия и НАТО.

Тагове: ; ; ; ; ; ;