Независима държава Кюрдистан. Това е инструментът за контрол на неоосманистките амбиции на Турция .

И за отпор на ислямизма и джихадизма в Европа.

Защото Ислямска държава и Турция играят една игра- доброто и лошото ченге.

 

Като крайният резултат е един и същ- подменяне на културния код, етническия състав и политическата структура на стария континент.  ИД прокарва политиката си средновековно-вулгарно-  с терористични актове, тотално насилие и тотална агресия. Турция действа академично, модерно, тя модерира ислямизма приемливо за модерния Запад.

 

31

 

 

Имплантира го в християнския свят с научна обоснованост и, засега, с ефективни методики.

Бежанците са просто  удачен инструмент. Използват ги и Ислямска държава, и Турция.

Естествено, ИД по брутален начин- пробутва камикадзета.

 

Докато Турция ги употребява като дългосрочен политико-икономически инструмент. Получава от ЕС 3 милиарда евро , за да ги храни, обгрижва и използва в подходящ момент. И така стъпка по стъпка тя постига неоосманистките си цели. Прави конкретни пируети да си върне османски територии в Сирия- затова и свали руския самолет там.  Той пречи. Руските войски в Сирия пречат. Турция официално иска буферни зони в държавата на Башар Асад, тоест окупационни територии. Иска си османското наследство чрез туркмените, на чиято територия бе свален руският самолет.

 

Възвръщането на османските територии в Европа е малко по-сложно. Но с приемането на Турция в ЕС планът е реализиран. Не само България ще бъде погълната и ще се превърне в турска провинция. А и всички  балкански територии, защото неоосманците ще имат и човешки ресурс за въздействие.

 

Всичките тези бежанци, задържани и отхранвани на турска територия, спокойно ще бъдат разселвани из т. нар. османско пространство в Европа.

 

Нито е сложно за разбиране. Нито е тайна. То се вижда. Турция получава пари от Европа, за да трупа човешки, политически,   икономически и културен ресурс, който да ислямизира Стария континент step by step. В един обозрим период от 50-100 години.

 

Подобен исторически период е бил необходим на османските турци, за да си съградят средновековната империя. И тогава Европа е играла ролята на застаряваща лека жена, която всеки може да купи или да насили. Да, при Виена спахиите и еничарите на Сюлейман Великолепни са били спрени от полските хусари на Ян Собески през есента на 1529 г.. Влад Цепеш 4 или по-извастен като граф Дракула, е натирил османците от днешните румънски земи, като ги е посрещнал  с гора от 20 000 побити на кол турци и техни васали. Ала останалите балкански територии, близкоизточни, африкански- Багдад, Месопотамия, Либия , Тунис, та дори и  Крим и по-нататък към Украйна са били подчинени от османците.

 

Заради политическото късогледство на християнския свят. Заради вечните безплодни  боричкания между Русия и Запада.

 

 Днес виждаме същото, но с методите на свободната пазарна икономика и глобалните взаимоотношения.

 

    Затова е необходимо най-сетне безотговорните западни и руски елити да  проумеят, че създаването на независимата държава Кюрдистан, която да обедини около 40 милиона кюрди в югоизточна Турция, в Североизточна Сирия, в Северен Ирак и може би и тези от Иран, ще блокира в дълбочина ислямизма и джихадизма в Европа.

 

По тази древноримска схема  „разделяй и владей” американците удариха руското влияние в Източна Европа. Както се видя, това не се оказа в интерес на източноевропейците, защото отново се озовахме във фронтова ситуация- на прага на трета световна война, на прага на бежански нашествия, на прага на асиметрични джихадистки атаки по разлома на целия континент.

 

1

 

Независим Кюрдистан ще бъде възпиращият фактор за Турция, която сега хитро и необезпокоявано модерира ислямизма и джихадизма в Европа. Пък и е справедливо след вековни борби, три гигантски въстания, потопени в кръв- през 1925 г., 1930 г. и 1938 г., кюрдите най-сетне да получат историческия шанс да си съградят своя държава. Както много по-малобройните евреи получиха шанс да си създадат държава през 1946 г.

Както и ние, българите, получихме шанс да си възстановим държавата през 1878 г. Да, разбира се, благодарение на Русия.

 

Сега страната на Путин може да помогне логистично, икономически, политически кюрдският народ да получи полагащото му се държавно пространство. Друг траен начин за респектиране на неоосманистка Турция с нейните неоосманистки крила в съседни държави като нашето ДПС, няма.

 

Оттам и успешното модериране на ислямизъм и джихадизъм в Европа. Силна Турция в качеството си на плацдарм на САЩ е опасна за Европа и Русия. Независим Кюрдистан е полезен за Европа и Русия. Полезен е и за САЩ.

 

По-слаба Турция по-лесно се контролира,а американците обичат да контролират.

    Играта е опасна. Но неизбежна. Само ще припомня, че наскоро Ердоган чества годишнина от победата над англичаните при Галиполи през първата Световна война- първото голямо поражение за Чърчил, който оттогава намрази българите, защото не успя да предотврати включването им на страната на Централните сили.   С това честване турците казват на Запада: били сме ви и ще ви бием. Със свалянето на руския самолет на сирийска територия казват на руснаците: били сте ни, но и ние ще ви бием.

    Не икономически санкции, не ракетни системи, а независим Кюрдистан ще реши проблемите в Близкия Изток, като го разбърка съвсем. Путин може да го отиграе, запазвайки си добрите отношения с Иран и Сирия. Печелят и евреите, печелят и арабите- за какво им е агресията на неоосманистка Турция. По-добре местните на терен взаимно да се балансират и контролират.

    Независим Кюрдистан не е крайна идея, а краят на една агония за 40 милионен народ.  Това може да е единствената полза от т. нар. Арабска пролет.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;