Анкара е поискала генералният консул на България в Истанбул да бъде отзован, информира Оффнюз.

 

Съобщението идва няколко часа след като стана ясно, че българското Министерство на външните работи е обявила турския аташе в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата. Информацията за това беше публикувана от агенция «Фокус», която се позова на дипломатически източници, а от МВнР отказаха официален коментар.

 

Вместо това от МВнР публикуваха следното съобщение:

 

«В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще».

 

Причината за решението на Външно е била дейност на Емироглу несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Турският дипломат е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург, преди да бъде изпратен в България. У нас той се е намесвал в дейността на мюсюлманското вероизповедание, което е несъвместимо с дипломатическия му статут, отбелязва агенцията.

 

Генералният консул на България в Истанбул е Ангел Ангелов. От Консулството отказаха да потвърдят или отрекат новината за отзоваването на Ангелов пред OFFNews. Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева заяви пред наш репортер, че няма да коментира този случай по никакъв начин.

 

Ангел Ангелов е дипломат с опит в региона на Югоизточна Европа, консулската дейност и координацията при кризи и конфликти.

 

Работил е в дипломатическите представителства на Република България в Одрин и Истанбул. В периода 2005 г. — 2009 г. е генерален консул в Одрин.

 

Има магистърска степен по „Международни отношения” от Университета за национално и световно стопанство, София.

 

Специализирал е международни отношения и управление на кризи и конфликти в „Джордж Маршал“ център в Германия и „Център за мир и разрешаване на конфликти”, Австрия.

 

Владее английски и турски език. Ползва сърбо-хърватски и руски език.

 

Женен е, има дъщеря.

Тагове: ; ; ; ; ;