Намерението на Нато да въвлече Белград в състава си на фона на загиналите сръбски дипломати от бомбите на алианса, е унижение за страната и опит за създаване на «стокхолски синдром»- когато жертвата се привързва към насилника. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

30

 

«На фона на това, как Западът постепенно започва да въвлича Сърбия в Нато им говорят » Вие трябва да влезете  в Нато, и по-конкретно Черна Гора, защото това е за ваша безопасност. Ние ще ви защитим. Същото се повтаря и на Сърбия. Е, как можете да защитите тази, страна, когато при наличие на информация за заложници, вие бомбардирате ? За каква безопасност може да става въпрос изобщо? Това изглежда, като особен вид унижение, налагане на » стокхолмски синдром», при който  карат своите жертви да заобичат насилника си, и публично да признаят, че искат да бъда с него»- коментира Мария Захарова.

 

Коментара идва по повод потвърдената информация за отвлечените и убити сръбски дипломати при въздушни удари от страна на САЩ.

» И най-печалното е, че тази информация е била предоставена и на ФБР и на ЦРУ, за което заяви и сръбското ръководство, тоест, те са знаели, а сега отричат, че не са знаели за тяхното местонахождение»- каза още Мария Захарова.

Напомяме, че двама сръбски дипломати работещи в Триполи в посолството на Сърбия, бяха отвлечени от ислямисти през ноември 2015, и въпреки цялата предоставена информация не бяха спасени, а загинаха вследствие на въздушните удари от ВВС на САЩ по лагера на терористичната групировка ДАЕШ.

 

Информацията за смъртта на сръбските дипломати беше официално потвърдена и от премиера на Сърбия, Александър Вувич, който призна че дипломатите от посолството на Сърбия в Либия, взети в плен от терористите, са загинали от американски бомби.

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;