Страната ни за първи път е поставена пред смъртна опасност.

 

Тя се дължи на политиката на Ердоган, който в последното десетилетие извървя една отчетлива линия по посока на отблъскване от цивилизационни европейски ценности по посока на ислямизация на Турция и на възстановяване на имперски амбиции и желания. Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който определи събитията в ДПС като най-важните във вътрешнополитически план за 2015 г.

Правителството на Ердоган, тук включително става ясно, е впрегната и цялата дипломация на Република Турция, а не бива да имаме никакво съмнение, че е впрегнато и едно от най-силните разузнавания в света, каквото е турското, взеха на прицел България.

 

Те взеха на прицел България чрез задача да се овладее партията на Ахмед Доган чрез председателя ѝ г-н Местан.

 

И всъщност някак изненадващото действие, което видяхме в края на годината – една реч на г-н Доган и незабавно, мигновено освобождаване на г-н Местан – подсказват изключителен драматизъм на случващото се, посочи Стойчев.

 

Той очаква масиран натиск върху вътрешните работи на България, на който, според него, страната ни няма да издържи.

 

За съжаление, нашите партньори в ЕС и в НАТО, имам предвид САЩ, едва ли ще бъдат прозорливи достатъчно и решителни достатъчно, за да подкрепят България.

 

По време на предишните «отлюспвания» от ДПС външната политика на Турция е била различна и новите проекти не са получили подкрепа, изтъкна Стойчев.

 

Според него турската политика ще извърви всички необходими стъпки, за да добие значителна степен на влияние и контрол върху един немалък електорат, твърде съществен електорат в България

 

Едни нови избори няма да променят радикално картината.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;