Guardian: Нощният кошмар на Ердоган скоро ще стане реалност

Турция вече няколко години се движи в погрешна посока, но вътрешнополитическите й  грешки вече се превръщат в сериозен международен проблем, пише The Guardian.

 

Става дума за конфликта й с кюрдите, чрез който конфликт Анкара рискува да заплете още повече и без това сложната ситуация в региона.

 

Разпадането на Ирак и Сирия подобри позициите на кюрдите в тези страни, което бе неочаквано за Турция. Напълно е възможно тя никога да не поиска да реши конфликта си с тях — не е изключено точно затова мирните преговори с кюрдите да бяха прекъснати миналата година, се казва в редакционната статия.

 

«Борбата между турците и Работническата партия на Кюридстан в юго-източната част на страната е все по-ожесточена, това се случва едновременно със засилващата се бика между Анкара и кюрдите в северна Сирия», — описва положението изданието.

 

Главната заплаха, свързана с тази битка, е в това, че турската войска може да нахлуе в Сирия — под предлог да се създаде хуманитарен коридор за бежанци или буферна зона, но в действителност, за да бъде спряно придвижването на сирийските кюрди.

 

Турският президент Ероган се страхува, че кюрдите могат да създадат мини-държава на територията на Сирия, като по този начин засилят позициите на Работническата партия на Кюрдистан, а и да окажат влияние върху иракските кюрди.

 

«Нощният кошмар на Турция от единен Кюрдистан, вероятно, скоро ще се превърне в реалност», — отбелязва изданието.

 

Ердоган натика Турция в изолация, констатира изданието: неговата външна политика се изгражда върху идеята да се попречи на кюрдите да постигнат целите си, и както изглежда, Анкара не забелязва нищо друго.

 

«Докато Турция кардинално не преустрои своята политика по отношение на мирните отношения със собствените й кюрди, тя и в бъдеще ще създава проблеми в региона, а няма да помага за тяхното разрешаване», — прави изводи си британското издание.

 

Отрядите на народната самоотбрана YPG — военизираното крило на сирийските кюрди, които успешно се сражават с терористите от ИД, се подкрепят от САЩ и Русия.

 

«Ако турската войска навлезе в Сирия, Русия може да реагира на това чрез военни средства. Тогава турците ще повикат НАТО на помощ и кризата ще се разгори», — пише изданието, подчертавайки, че, за щастие, такъв сценарий е малко вероятен.

 

По-скоро Анкара ще се опитва и по-нататък да внушава на свръхвържавите, че YPG са терористи.

Коментари:

Зареждане ...