В центъра на немската столица в понеделник се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя на мемориала на падналите във Втората световна война съветски войни.

 

В мероприятието участваха посланиците и военните аташета на Русия, Казахстан, Киргизия, Белорусия и Индия, представители на федералните власти на Германия и администрацията на Берлин, а също обществени организации, журналисти и жители на немската столица.

 

Венци бяха положени на най-високата точка на колонадата на мемориала, на полоните на който са изсечени и изписани със златни букви имената на загиналите в боевете за Берлин съветски войни.

 

Откритият на 11 ноември 1945 година мемориал Тиргартен е създаден от скулптурите Лев Кербелм и Владимир Цигал, а също от архитекта Николай Сергиевский. От двете страни на главния вход на постаментите стоят два съветски танка Т-34. По време на Берлинската настъпателна операция през април 1945 година тези танкове са едни от първите, които са влезли в града. Зад танковете има две оръдия, които със своите залпове са провъзгласили края на битката за Берлин.

 

Извисяващата се над пилона 8-метрова бронзова статуя на червеноармеец символизира края на войната. Войникът държи оръжие на рамото си, лявата му ръка е протегната над падналия боен другар. Мемориалът е едновременно гробище, тук са погребани около 2000 военнослужещи.

Тагове: ; ; ; ; ;