Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че ако Турция или Саудитска Арабия изпратят свои войски в Сирия под предлог за борба с терористичните формирования, сирийските власти ще се отнесат към тях като към бойци, подчертавайки, че такива действия от страна на Турция и Саудитска Арабия биха означавали погазване на международното право.

 

42

» Ако това се случи, ще се отнесем към тях като към терористи. Ние защитаваме родината си. Никой няма право да нахълтва в Сирия- независимо дали става въпрос за политическа или военна гледна точка», — заяви сирийският президент в интервю за испанското издание  El Pais.

 

По думите на действащия сирийский президент, Анкара отдавна изпраща терористи на територията на Сирия, при финансовата подкрепа на Саудитска Арабия.
Башар Асад отбеляза, че властите в Сирия  отстояват правото си на независима и суверенна държава, и се придържат към воденето на политика, но към чужденци, влизащи на територията на Сирия за да воюват на страната на въоръжени групировки, се отнасят като към останалите терористи.

Декември в медийното пространство се появи информация за намеренията на Анкара да започне война в Сирия, а за последните няколко седмици все повече експерти са на мнение, че заплахата от военна интервенция от страна на Турция се е усилила значително. В частност- ожесточените обстрели по позициите на сирийските кюрди.

Турция се опитва да мотивира действията си с обяснения, че  защитава  националните си интереси, президентът Ердоган, е все по-недоволен от активността на кюрдите около границите на Турция.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;