За Турция започна истински «стратегически кошмар» — градовете й са нападани от терористи, по границите й е неспокойно, а съюзниците явно игнорират нейните молби, пише Washington Post.

 

Преди четири години Турция се подготвяше да бъде един от основните победители в арабската пролет, САЩ я даваха за пример, а в региона гледаха  на нея като на един от лидерите. Но всичко се промени след провала на арабските протести, а хода на сирийската война промени дори геополитическия ландшафт. Сега Русия разширява присъствието си около турските граници — в Сирия и в Армения, терористите, връщащи се от Сирия, сеят страх сред турските граждани, икономиката се намира в депресия, а вътре в страната върви битка с кюрдите, се казва в статията.

 

«Турция се сблъска с многопластова катастрофа. Това е страна, която често имаше проблеми в миналото, но мащабите на случващото се днес превишават способностите на Турция да се справи», — цитира изданието професора по международни отношения в университета в Ипек (Анкара) Гокхан Бацик.

 

Тази седмица Анкара не успя да получи подкрепа от своя главен и най-крупен съюзник САЩ по отношение на борбата на управляващите със сирийските кюрди. Така Турция се «оказа напълно изолирана и се изгуби в лабиринта от проблеми, за които отчасти е виновна сама», — споделя мнението на професора по международни отношения от университета в Кадир Хас (Истанбул) Соли Озел изданието.

 

«Турция дотолкова развали отношенията си с всички, че сега вече не може да убеди никого да направи нещо за нея. Това е страна, чиято дума вече няма стойност. Тя блъфира и не изпълнява обещанията си. Те не може да защити най-важните си интереси, в конфликт е с всички, дори със своите съюзници. За държава, която до неотдавна се възприемаше като важна регионална държава, подобни факти са гибелни», — твърди Соли Озела.

 

Турският президент Реджеп Ердоган продължава да заплашва с военна операция в Сирия, независимо от това, че нито гражданите,  нито военните го подкрепят по въпроса. Нещо повече, той не може да постигне подкрепа и от САЩ, защото Америка се опасява, че Турция ще провокира конфликт с Русия. Американците няма да подкрепят и неговите бомбардировки спрямо сирийските кюрди, които се борят ефективно срещу ИД. Така Ердоган набутва страната си «все по-дълбоко в ямата, от която няма изход», — пише WP.

 

Турският президент явно е надценил силите си на международната арена и не е отчел влиянието на всички фактори по отношение на стратегията си в Сирия, се казва в статията.

 

«Ердоган греши във външната си политика заради високомерието си. Той бе твърде сигурен през 2010 година, че Турция е всеобщ любимец и това замъгли разума му. Има проблеми, които не са негово дело, но за начина, по който се справя с тях, отговаря само той», — цитира изданието мнението на експерта по Турция от Центъра Уилсън във Ваншингтон Хенри Бейкър.

 

Според професор Гокхан Бацик, не може да се каже, че е полудял и на всяка цена ще започне война, но е повече от очевидно, че политиката на Анкара «е много странна и може да доведе до сюрпризи».

 

«Случващото се в Сирия ще определи оцеляването на Ердоган. За Турция не може да се открие благоприятен сценарий», — твърди Гокхан Бацик.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;