Турция няма да изпраща сухопътни войски в Сирия сама и без положителната санкция от страна на САЩ, заяви постоянният представител на Анкара в ООН Халит Челик.

 

Според него, сухопътна операция е възможна само в коалиция със САЩ или ако има решение на Съвета за сигурност към ООН. За второто е необходимо одобрението както на Вашингтон, така и на Москва.

Дипломатът подчерта, че Турция „подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия”, но има правото да отговаря на обстрел срещу своя територия от страна на кюрдски въоръжени формирования, които държавата му счита за терористи.

 

„Турция няма да стъпи в Сирия, ако това не е част от колективно действие — било в рамките на резолюция на Съвета за сигурност към ООН, било в рамките на международната коалиция, от която сме част. Ако това стане, то ще бъде колективно”, каза Челик.

 

Той подчерта, че това няма да бъде „турска национална операция”

 

По отношение действията на кюрдските въоръжени части в Сирия, турският постоянен представител в ООН заяви, че те „не се борят с режима или с Ислямска държава

 

„Районът, който превзеха те, не беше извоювана от ИД или от „Джебхат ан Нусра”. Той бе отнет от умерената сирийска опозиция”, заяви турският дипломат.

 

По думите му в сегашния момент главна цел е да бъде постигнато прекратяване на огъня в Сирия и ефективна борба с ИД.

 

Челик каза още, че цел на руските въздушни удари в Сирия са граждански обекти, а не позициите на терористите.

Тагове: ; ; ; ;