Кризата в Сирия бе провокирана и се подхранва от външни сили, основните й цели са свалянето на президента Башар Асад, изтласкването на Русия от региона на Средиземно море и изолацията на Иран. Но ситуацията излезе извън контрола на създателите си и заплашва да се превърне в глобален конфликт или в междурелигиозен такъв, ако срещу радикалните ислямисти изпратят «християнска войска». Призивите на Русия за международно сътрудничество за регулиране на конфликта на този етап не са чути.

 

Това са основните тези, които се чуха по време на кръглата маса «Кризата в Сирия: причини и геополитически последствия», организирана от гръцко-руския клуб «Диалог».

Сирийската криза, която започна през март 2011 година, придоби характера на глобален конфликт, в който се сблъскват интересите както на държави, представляващи сами по себе си регионални центрове на сила, така и на велики държави, каза историкът, ст.н.с. от Центъра за арабски изследвания към РАН Борис Долгов.

 

«Подкрепата на въоръжената сирийска опозиция (главно ислямистки групировки ) от външни сили, както и присъствието в редовете на опозицията на хиляди джихадисти от целия свят стимулираха възникването в Сирия на огнище на радикален ислямизъм. Това на свой ред съдейства за формирането на т.нар. Ислямска държава и експанзиите й в региона, — каза Долгов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;