За Турция започна истински «стратегически кошмар» — градовете й са нападани от терористи, по границите й е неспокойно, а съюзниците явно игнорират нейните молби, пише Washington Post.

 

Преди четири години Турция се подготвяше да бъде един от основните победители в арабската пролет, САЩ я даваха за пример, а в региона гледаха  на нея като на един от лидерите. Но всичко се промени след провала на арабските протести, а хода на сирийската война промени дори геополитическия ландшафт. Сега Русия разширява присъствието си около турските граници — в Сирия и в Армения, терористите, връщащи се от Сирия, сеят страх сред турските граждани, икономиката се намира в депресия, а вътре в страната върви битка с кюрдите, се казва в статията.

 

«Турция се сблъска с многопластова катастрофа. Това е страна, която често имаше проблеми в миналото, но мащабите на случващото се днес превишават способностите на Турция да се справи», — цитира изданието професора по международни отношения в университета в Ипек (Анкара) Гокхан Бацик.

Тагове: ; ; ; ; ; ;