Куба напипва своя версия и модел за трансформация на обществото, «без шокова терапия и сътресения из основи», заяви в неделя пред журналисти патриархът на Русия Кирил, който на 14 февруари се срещна с кубинския революционер Фидел Кастро.

 

Духовният лидер на Русия направи изводите от завършилата вече двуседмична визита по страните от Латинска Америка и Антарктика.

 

«Понастоящем протичат много важни и интересни процеси в Куба. Мисля, че те намират верния модел на трансформиране на обществото, без шокова терапия и без сътресения из основи, но с постепенно разширяване на частния сектор, селското стопанство, търговията», — каза патриарх Кирил. 

 

Срещата му с Фидел Кастро премина в закрит формат в дома на Кастро.

 

След разговора с него патриархът на Русия е сигурен, че Куба ще продължи да се развива.

 

«Фидел Кастро е съхранил ясна мисъл, много внимателно слуша, има правилни реакции и правилна аналитична мисъл. А той е на 90 години. Това е феноменално явление», — каза патриарх Кирил.

 

Той разказа, че общо с Фидел Кастро е провел 8 часа: 2 пъти по 3 часа и този път — 2 часа.

 

«Винаги ми е било много интересно да говоря с него» , — отбеляза патриархът.

 

«Това е много силно мислещ човек, оригинално мислещ човек, това е реален политически лидер, независимо от това, как се отнасят с него в северна Америка, в Южна Америка или в нашия регион. Независимо от тези оценки, това е действително изключително силна личност», — счита патриарх Кирил. 

 

Той отбеляза също, че «Фидел е невероятно емоционален, когато говори за това, което му е на сърцето».

 

Първото в историята турне на патриарха в Латинска Америка (Куба, Парагвай, Бразилия) и в Антарктида се състоя на 11-22 февруари. Най-важното събитие от пътуването, което вероятно ще влезе в учебниците по историята, — е срещата на престоятелите на Римо-Католическата и Руската православна църква.

 

Римският папа Франциск и Патриарх Кирил на 12 февруари подписаха съвместна декларация в Хавана, призовавайки световната общност да обедини усилията си в защита на християните в Близкия Изток и в другите региони.

 

Единната християнска църква беше разделена през далечната 1054 година.

Тагове: ; ; ;