Кризата в Сирия бе провокирана и се подхранва от външни сили, основните й цели са свалянето на президента Башар Асад, изтласкването на Русия от региона на Средиземно море и изолацията на Иран. Но ситуацията излезе извън контрола на създателите си и заплашва да се превърне в глобален конфликт или в междурелигиозен такъв, ако срещу радикалните ислямисти изпратят «християнска войска». Призивите на Русия за международно сътрудничество за регулиране на конфликта на този етап не са чути.

 

Това са основните тези, които се чуха по време на кръглата маса «Кризата в Сирия: причини и геополитически последствия», организирана от гръцко-руския клуб «Диалог».

 

ВЪНШЕН КОНФЛИКТ

 

Сирийската криза, която започна през март 2011 година, придоби характера на глобален конфликт, в който се сблъскват интересите както на държави, представляващи сами по себе си регионални центрове на сила, така и на велики държави, каза историкът, ст.н.с. от Центъра за арабски изследвания към РАН Борис Долгов.

 

«Подкрепата на въоръжената сирийска опозиция (главно ислямистки групировки ) от външни сили, както и присъствието в редовете на опозицията на хиляди джихадисти от целия свят стимулираха възникването в Сирия на огнище на радикален ислямизъм. Това на свой ред съдейства за формирането на т.нар. Ислямска държава и експанзиите й в региона, — каза Долгов.

Според него, сирийската криза може да се разглежда и като отделна част от арабската пролет. Но икономическата ситуация в Сирия се различава от арабските страни и може да предизвика мащабен вътрешен конфликт и въоръжена борба. В Сирия, както и в Либия, главни причини за кризата бяха външни фактори.

 

Долгов припомни, че Сирия е многоконфесионална и светска държава. Протестните манифестации през 2011 година бяха в тези райони, в които отдавна преобладаваха ислямисти. В Хама през 1982 година имаше въоръжено въстание на радикалната групировка «Мюсюлмански братя» срещу сирийското ръководство. Тогава то беше потушено, но останаха тези, които участваха в него.

 

«На фона на «арабските пролети» джихадистите вече излязоха от мазетата. Тези движения бяха подкрепени отвън, най-вече от страна на Турция и от монархиите на Персийския залив, както и от страна на Запада, в резултат възникна сирийска криза, която продължава вече пет години», — каза ученият.

 

Тези страни, счита той, се опитват да използват сирийската опозиция за свалянето на Асад, в същото време Западът го обвинява в жестоко потушаване на народния протест.

 

Долгов заяви, че срещу сирийското ръководство се води открита информационна война, в която участват над сто от най-големите чуждестранни медии — британската ВВС, Euronews и други, при това те често изпращат в световното медийно пространство откровени лъжи.

Въоръжената опозиция е представена най-вече от наемници, които пристигат в Сирия от мюсюлманския свят, както и от мюсюлманската диаспора в Европа, Америка и Русия.

 

«Според различни данни, те са от 70 до 80 хиляди, влизат в около 1000 терористични групировки, всяка от които има от няколко човека до няколко хиляди», — каза ученият.

 

Ислямска държава възникна като продължение на тези групировки. Сега тя е опасност не само за Близкия Изток, те направиха терористичните актове в Париж. Това е реална опасност, — допълни Долгов.

 

Заедно с Това САЩ, монархиите от Залива и Турция, която се опитва да постигне целите си в региона, продължават предишната си политика. В зоната на границата между Турция и Сирия, където живее турскоезично население — туркомани, се създават въоръжени групировки, през тази зона минава бизнесът с нефта.

 

«Точно по тези цели — бензиновозите с нефт, насочени към Турция, — нанасяше ударите си руският бомбардировач, който бе свален от турските ВВС, при това свален съвсем целенасочено»,- каза Долгов, припомняйки, че това е довело до влошаване на отношенията между Москва и Анкара.

 

По отношение на настоящата ситуацията в Сирия Долгов сподели, че животът постепенно се възстановява в местата, които вече са под контрола на правителствените сили. В Дамаск работят магазините, могат да се купят всички необходими стоки местно производство. От 27 сирийски университета работят 23. Там се учат 130 хиляди студенти. Сирийският съюз на писателите издава четири списания и ежеседмичен вестник.

«Това доказва, че сирийското ръководство мисли за бъдещето на народа си, за интелигенцията, която ще трябва да възстанови страната», — каза Долгов.

 

Той отбеляза, че Русия оказва подкрепа на сирийската армия, която има значителни успехи при освобождаването на много райони на страната.

 

По отношение на регулирането ученият добави, че в европейските страни и САЩ се появяват сили, които са за политическо решение на конфликта, за мирен диалог.

 

«В нашата делегация, която посети Сирия през ноември 2015 година, беше бившият посланик на САЩ в Сирия, който е против действията на своето правителство», —  сподели Долгов.

 

 

«Военните експерти — руски и други — казваха, че ако имаше политическа воля, ако всички държави бяха заинтересовани от унищожаването на ИД, то ликвидирането й е въпрос само на 2-3 дена. Това са партизански отряди, които воюват със съвременно оръжие, но това НЕ Е армия в пълния смисъл на думата», — каза Долгов.

 

Но призивите на Москва за обединение на всички сили срещу ИД си остават нечути, заключи експертът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;