Информацията за войната в Сирия ще се запомни като един от най-позорните епизоди в историята на американската преса, твърди Boston Globe. 

 

Последните три години в Алепо управляваха ислямистите, управляваха с репресии. Те забраняваха на местните жители да изпращат децата си на училище, унищожаваха заводи с надеждата, че безработните работещи ще влязат в армията им. През февруари жителите на Алепо най-накрая видяха проблясък на надежда, сирийската армия и нейните руски съюзници започнаха да изтикват терористите от региона, съобщава Стивън Кинцер.

 

«Подкрепяните от Турция и Саудитска Арабия «умерени бойци» стрелят по жилищните микрорайони в Алепо с неуправляеми ракети и отровен газ», — написа в социалните мрежи един от жителите на Алепо.

 

Аналитикът от Бейрут Марва Осма задава въпроса:

 

«Сирийската арабска армия начело с Асад е единствената сила, която заедно със своите съюзници се противопоставя на ИД. А вие искате да потъпчете единствената сила, която се бори срещу ИД?»

 

Според Кинцер, всичко това се вписва в гледната точка на Вашингтон, затова голяма част от средствата за масова информация редовно съобщават точно обратното на това, кое се случва в действителност. Например, много медии твърдят, че трагедията в Алепо била започнала неотдавна, а преди това това била свободна територия.

 

Американците внушават, че най-достойният курс по отношение на Сирия е да се борят с Асад и неговите партньори от Русия и Иран. Внушава се, че американците, саудитците и «умерената опозиция» ще победи, пише Кинцер.

 

«Това е извратено бълуване», но не бива да виним американците за това, че те вярват в него. Те почти нямат правдива информация за участниците в боевете, за техните цели и тактиката им.

 

За всичко това трябва да се обвиняват средствата за масова информация, твърди авторът на статията.

 

По финансови причини голяма част от американските медии бяха принудени да съкратят щатовете на чуждестранните си кореспонденти, сега новините от целия свят се докладват от репортерите от Вашингтон. Така журналистите, които разказват за събитията в Сирия, си сверяват часовниците с гледната точка на Пентагона, Държавния департамент, Белия дом и местните експерти и считат, че са обяснили всички страни на историята,  — подобна стенография създава «дъвката», която минава за новини за Сирия.

 

Невероятно смелите кореспонденти от зоната на бойните действия се опитват да се борят срещу новините от Вашингтон и, рискувайки собствената си безопасност, се стараят да представят на зрителите и читателите истината. Но за болшинството потребители на новини техните гласове се губят в какафонията, заглушава ги консенсуса, постигнат във Вашингтон, твърди Стивън Кинцер.

 

Репортерите на Вашингтон съобщават на аудиторията, че Саудитска Арабия помага в Сирия на бойците за свобода, докато в същото време тя спонсорира ИД. Турция в продължение на много години нелегално вкарваше чуждестранни терористи, които влизаха в Сирия в редовете на ислямистите, но доколкото Вашингтон иска да бъде приятел с Анкара, за всичко това средствата за масова информация мълчат. Всичко, което правят в Сирия Иран и Русия, пресата го поднася в негативна светлина, защото това е позицията на Вашингтон. Може да се прости на политиците, че изкривяват действията си от миналото. Но журналистите са длъжни винаги да остават встрани от управляващия елит е неговото»вродено лицемерие», счита Стивън Кинцер.

 

«Казват, че американците не знаят нищо за останалия свят. Това е точно така, но същото се отнася и за хората от другите  страни. Ако жителите на Бутан или Боливия не знаят както се случва в Сирия, това няма никакво реално значение. Нашето невежество е къде-къде по-опасно, защото ние действаме, опирайки се на него. САЩ има пълната възможност да обяви смъртта на една или друга нация, и те така и правят с подкрепата на населението, защото много американци — и много журналисти — са удовлетворени от официалната гледна точка. По отношение на Сирия тя изглежда така:

 

«Бийте се с Асад, Сирия, Русия и Иран!»…

 

А това е ужасно далеко от реалността. Това само ще продължи войната и ще обрече още повече сирийци на страдания и смърт»,- прави извода си Стивън Кинцер.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;