България обяви за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас.

 

Това съобщи Агенция „Фокус», позовавайки се на анонимен дипломатически източник.

 

В Шумен Емироглу често е посещавал „Томбул джамия», а впоследствие е наел квартира, в която е поучавал местните имами как правилно трябва да се отслужват молитвите, съобщава още «Фокус».

 

Причината за решението е дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

 

Турският дипломат Угур Емироглу е имал акредитация като аташе по социалните въпроси, но по-голямата част от времето си в България е оползотворявал за религиозна дейност.

 

Преди България Емироглу е бил имам в голям турски град. Намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут, твърдят дипломати.

 

Той е оказвал натиск върху дейци на политическа партия, регистрирана по българското законодателство, да заемат страната на отстранения й съвсем наскоро лидер, което е груба намеса във вътрешните работи на България.

 

Емироглу бе споменат за първи път по време на парламентарното питане на депутата от БСП Димитър Дъбов в средата на януари. Тогава Дъбов постави въпроси на външния ни министър Даниел Митов:

 

«Информирано ли е МВнР и лично Вие за това, че този турски дипломат извършва дейност, различна от тази, за която има разрешение? С каква продължителност е мандата на Угур Емироглу? Какви мерки ще предприеме ръководеното от Вас министерство към този и към други турски дипломати, които превишават агремана си?».

 

В питането си соцдепутатът казва:

 

«В съответствие с получения агреман г-н Угур Емироглу е аташе по социалните и административни въпроси към генералното консулство на Турция в град Бургас. От граждани на няколко области в консулския район – Търговищка, Силистренска, Шуменска, Бургаска и др. става ясно, че той извършва дейност, различна от тази, за която има дадено съгласие».

 

Преди България Угур Емироглу работи като главен мюфтия в квартал „Орханели» в град Бурса, Турция», пише още в мотивите си за питането до външно министерство депутатът Дъбов.

 

«Лицето се явява пряк ръководител на служителите (мюфтийте), които са на щат и получават заплати от „ Дирекцията по религиозните въпроси „ на Република Турция.

 

А главното в тази Дирекция е налагането на идеологията на исляма, проповядвана в Турция – налагане на религиозни обичаи и ценности, абсолютно нехарактерни за българските турци, чрез Дирекцията се организира провеждането на 6-месечни религиозни курсове, също пряко финансирани от Турция, а съвсем наскоро направи опит за въздействие върху активистите на една партия във връзка с промени в нейното ръководство», се казва в парламентарното питане на депутата.

Тагове: ; ; ;