Активисти от патриотични движения в Сърбия проведоха в събота митинг пред сградата на посолството на Русия в Белград срещу сътрудничеството на тяхната страна с НАТО, акцията премина без инциденти.

 

Хиляди сърби участвали в протестната акция пред посолството на Русия в центъра на Белград. Привържениците на патриотичните движения и партии носеха в ръце сръбски и руски знамена, както и лозунги в подкрепа на Русия и против НАТО. Много от тях изразяваха негодуванието си по повод авиоударите на ВВС на САЩ в либийския град Сабрата в петък, в резултат на които загинаха по-рано похитените сръбски дипломати.

 

В петък президентът на Сърбия Томислав Николич подписа съглашението между Сърбия и НАТО. Парламентът на страната ратифицира на 12 февруари документ за дипломатическия имунитет за представителите на НАТО и логистична подкрепа на територията на републиката.

Партньорството между Сърбия и НАТО влезе в сила през март 2015 година. То предвижда съвместни учения, създаване на положителен имидж на алианса в сръбското общество, образователно-техническо сътрудничество.

 

В Сърбия действа парламентарна резолюция от 2007 година за неутралитет на страната по отношение на военните съюзи.

Тагове: ; ; ; ;