«Фактът, че САЩ започнаха авиоудари по Ислямска държава в Либия, веднъж завинаги доказа пълният провал на авантюрата на НАТО при свалянето на Муамар Кадафи през 2011 година», — пише бившият конгресмен Питър Хекстър на сайта на Fox News.

 

Според американския политик, Либия се е превърнала в помийната яма на екстремизма», след като НАТО «помогна на радикалните джихадисти» да убият диктатора и моментално изчезна след това от сцената, оставяйки страната във властта на две враждуващи правителства.

 

В Либия няма функционираща централна власт, която би могла да гарантира сигурността на гражданите, ИД контролира родния град на Кадафи, Сирт, и използва Либия за експорт на оръжие, бойци и екстремистка идеология в другите страни на Африка, в Европа и в Близкия Изток, се казва в статията.

 

Бенгази и Дерна, «които са разсадник на тероризма», изпращат в Афганистан и Ирак «повече терористи на глава от населението, отколкото който и да е друг регион в света».

 

Хекстър припомня: «Кадафи се бе разправил с екстремизма и бе «надежден съюзник на САЩ в борбата с радикалния ислям».

 

Либийският диктатор «се отказа да създава ядрено оръжие, заплати компенсация на жертвите за злодействата си и предоставяше безценни разузнавателни данни, които позволиха да се предотвратят много терористични актове на ислямистите». Америка се «отблагодари» на Кадафи като съдейства и инициира убийството му.

 

Западът предаде и египетския президент Хосни Мубарак, с който също си сътрудничеше в борбата с ислямистите, припомня бившият конгресмен.

 

«И Кадафи, и Мубарак правеха всичко, което се искаха от тях, а получиха затвор и смърт», — се отбелязва в статията.

 

Съдбата на двамата африканки лидери трябва да застави всички да се замислят, струва ли си да се доверяваме на НАТО или на Запада, пише американският политик.

 

«А някои все още питат, защо сирийският диктатор Башар Асад не води преговори за приключване на гражданската война в страната си, а се стреми с подкрепата на Иран и Русия да остане на власт?»

 

Републиканенецът Питър Хекстър твърди, че Хилъри Клинтън и други кандидати за президенти на САЩ както и преди твърдят, че намесата в либийския конфликт е било правилна стъпка.

 

«Как Западът може да се поучи, ако не може да разпознава своите най-очевидни неуспехи!», — задава въпрос авторът на статията.

 

Хекстър е поразен от някои изявления на коалицията за борба срещу ИД. Например, френският министър на отбраната изразява тревогата си от това, че чрез потока бежанци в Европа могат да се окажат бойци от ИД, а Великобритания иска да знае, как да различи приятелските групировки.

 

«Нима нещо се е променила и ние сме започнали по-добре да разпознаваме «умерените» въоръжени части?», — иронизира републиканецът.

 

«Във външната политика на Запада няма ред, а най-страшното е, че т.нар. лидери дори не знаят това и затова не могат да признаят миналите си грешки. Съюзници, поддържащи стабилността в региона, вече няма. Бившите и настоящите противници се възползват от некомпетентността на Запада, — завършва авторът на статията. — Някой можеше ли да предположи преди шест години, че лидерите, борещи се с ислямския терор, ще бъдат свалени, а тези, които осъществяват терор, ще се превърнат в новите приятели на Запада?»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;