Саудитският външен министър Адел ал Джубейр предложи да снабди с ракети земя-въздух сирийската опозиция и добави, че решението трябва да се вземе от международната коалиция, предаде Франс прес.
«Ракетите земя-въздух в Сирия ще променят съотношението на силите в Сирия», каза Джубейр в интервю за списание «Шпигел» и каза «ДА»на въпроса: подкрепя ли решението на сирийските метежници да се достави оръжие. 
«Така умерената опозиция да обезвреди хеликоптерите и самолетите, които ги бомбардират и пускат върху тях химически вещества. Това ще промени съотношението на силите», каза саудитският външен министър.
«Вариантът ще се проучи внимателно, не искаме такива оръжия да попаднат в неподходящи ръце», уточни Джубейр, вероятно визирайки оръжията, които Ислямска държава е взела от други бойци.
«Но това решение трябва да се вземе от международната коалиция» за борба с ИД, която се оглавява от САЩ, подчерта министърът.
На въпрос за близостта между идеологията на ИД и уахабитския фундаментализъм на саудитското кралство, Джубейр заяви, че това е «прекалено опростяване, което е лишено от смисъл».
«Това са престъпници. Те са психопати. Ислямска държава е толкова ислямска организация, колкото Ку-клукс-клан в Съединените Щати е християнска организация», заяви саудитският външен министър.

Тагове: ; ; ; ; ; ;