«Въпросът за конфликт между Русия и Турция е напълно неуместен», заяви прессекретарят на президентът на Русия Дмитрий Песков.

 

“Обстрелът по сирийската територия от страна на турската артилерия е неприемлив”, допълни той.

Относно изявлението на президента на Франция Франсоа Оланд за опасността от евентуален въоръжен конфликт между Русия и Турция, Песков заяви:

„Начинът, по който беше повдигнат този въпрос, е малко неуместен”.
„Разберете, обстрелвани са въоръжените сили на Сирия и кюрдите, които се намират там”, поясни прессекретарят.

 

Песков изрази съжаление за отказа на Съвета за сигурност към ООН да подкрепи проекта за резолюция, целяща спиране на военната намеса от страна на Турция в Сирия.

 

Проектът беше внесен от руския представител в ООН, Владимир Сафронков, но срещна мощно отрицание от страна на САЩ и Франция.

 

„Изразяваме съжалението си за това, че проектът на  резолюцията не бе подкрепен. Но Русия ще продължи своята последователна, прозрачна и разбираема политика  за стабилност, борба с тероризма и запазване на териториалната цялост на държавите в региона”, допълни Песков.

 

Продължаваме да помагаме на Дамаск в борбата му с терористите в Сирия, увери говорителят на Кремъл. Западът обвинява Москва, че ударите ѝ са насочени срещу умерената сирийска опозиция и настоява за спирането им, а това по същество не отговаря на истината. Русия бомбардира в Сирия терористите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;