От декември 2015 година ВС на Турция провежда мащабна операция в юго-източните райони на страната, населени с кюрди. Правозащитните организации заявиха за многобройни жертви сред мирните жители. Кюрдската активистка Нурджан Байсал разказва за зверствата, причинени от турските военни там.

 

Мащабът на разрушенията е травматизиращ, борбардировките са били интензивни. Някои домове са напълно унищожени, други сериозна са пострадали от пожари.

 

През януари тази година турската правозащитна организация обнародва данни, потвърждаващи, че от началото на военната кампания в кюрдските райони са загинали над 160 мирни жители. Анкара твърди, че мишена на въоръжените сили са само бойците от Работническата партия на Кюрдистан.

 

Но турските военни тук са извършвали многобройни зверства, твърдят активистите. Според прокюрдската Демократическа партия на народите, в резултат на бомбардировките в Джизре

са загинали над 150 човека, при това те са «изгорени живи» в подземия.

Кюрдската активистка Нурджан Байсал разказва:

«Преди около месец ранените жители на Джизре се криеха в подземия. Дори не можехме да изпратим при тях Бърза помощ. В Джизре загинаха почти 200 човека, всички те изгоряха. Лично говорих с тях няколко пъти по телефона. Разказваха ни какво се случва в подземията. А сега ги няма», — спомня си Байсал.

 

«Мисля, че турската войска ще използва същата стратегия не само в Джизре. Този град е за тях първата проба. Те могат да направят същото в Суруч, в Идил. Суруч се намира само на пет минути от моя офис. Само си представете: подземията са препълнени с ранени, а ние не можем да изпратим дори Бърза помощ. Струва ми се, че това е и психологическа война. Защото всичко се случва пред очите ни. Те все едно ни казват: «Видяхте ли? Същото ще направим и с вас. Ще ви натикаме в подземията — без храна и вода, и там ще умрете», — споделя кюрдската активистка.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;