Лидерите на Европейския съюз призоваха Сирия и съюзниците й да спрат атаките си към опозиционните групировки, но не обвиниха директно Русия за това, предаде ДПА.
Участниците в срещата на върха в Брюксел можеха да призоват директно Москва «да спре незабавно атаките срещу умерените опозиционни групи», но формулировката късно снощи беше смекчена, поради понятия страх, който ги тресе от невъобразимата военна мощ, която Русия демонстрира в театъра на бойните действия в Сирия.
Затова лидерите на ЕС призоваха «сирийския режим и неговите съюзници незабавно да спрат атаките срещу нетерористични опозиционни групи» — атаки, които, според тях, застрашават перспективите за мир в Сирия, облагодетелстват Ислямска държава и подклаждат бежанската криза.
Лидерите на ЕС призоваха също за незабавно прекратяване на бомбардировките на цивилни зони и за пълен, устойчив и безпрепятствен хуманитарен достъп в цяла Сирия, предаде Ройтерс.

Същите европейски лидери до този момент НЕ са публикували нито едно доказателство срещу Русия, че тя бомбардира цивилни зони, за което руското държавно и военно ръководство нееднократно заявяват, цитирани от световните медии.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;