Политиката на турския президент Реджеп Ердоган срещу кюрдите още повече усложнява отношенията между Турция, Русия и САЩ, тя ще доведе до вътрешнополитическо напрежение, пише немският журналист Керстен Книп в статия за Deutsche Welle. Без да забелязва нарастващите проблеми, Ердоган демонстрира своята слабост.

 

Според журналиста, лидерът на Турция усложнява отношенията между САЩ и Русия, които водят активна борба с ИД в името на своите цели.

 

«Турция води борба не с ИД, не с президента на Сирия Башар Асад. Вместо това тя се бори с кюрдите», — твърди журналистът.

 

«За силен човек, за какъвто иска да се представи Ердоган, това не върви — той е слаб, много слаб», — пише журналистът от DW.

 

Президентът на Турция се нуждае от партньор, който има интерес да си сътрудничи с немските власти. Според автора на статията, такъв партньор за Анкара може да бъде Европейският съюз, който е готов да си сътрудничи с Турция за решаването на миграционната криза.

 

Освен външнополитическите проблеми, в Турция има проблеми и в икономическия сектор, който страда от липсата на туристически поток и растящата инфлация.

 

«Все по-малко туристи пътуват за Турция, икономиката й дава заден, инфлацията расте», — отбелязва Книп.

 

Освен това, в страната се увеличава броят на пребиваващите в страната сирийски бежанци, които турското население едва ли е готово да приеме, резюмира авторът на статията.

 

По-рано вице-президентът на САЩ Джо Байдън призова Турция да прекрати артилерийския обстрел на частите на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз. МВнР на Русия също изрази тревогата си от обстрела над сирийската територия от страна на Турция, оценявайки я като неприкрита подкрепа на тероризма и нарушаване резолюцията на Съвета за сигурност към ООН.

Тагове: ; ; ; ; ; ;