Екс-президентът на синдиката «Солидарност» и последващ президент на Полша Лех Валенса днес призна че е сгрешил, но никога не е бил доносник на тайните служби, съобщи Франс Прес.

 

Признанието на Валенса бе предизвикано от обвиненията и доказателствата, че някогашният опозиционен на комунистическата власт в страната синдикален лидер действително е бил част от тайните служби на социалистическа Полша.

 

«Не се оставих да ме пречупят през 1970 г., не съм сътрудничил със Службата за сигурност. Не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади. Допуснах грешка, но съм дал дума да не правя разкрития. Поне не сега. Освен ако другите не го направят първи. Човекът, който е в основата на скандала, е още жив. Той ще разкрие истината, поне се надявам на това», — каза Валенса.

 

Припомняме, че тези дни се появиха съмнения за дейността на опозиционния лидер на Полша, защото в дома на вътрешния министър  и шеф на тайната полиция генерал Чеслав Кишчак, който почина миналата година, бяха открити документи, потвърждаващи принадлежността на Лех Валенса към тайните служби.

 

«В личното досие на Валенса има документ, който е подписан лично от него. От документа се вижда, че той е дал собственоръчно съгласието си да сътрудничи на тайните служби. Подписал се е Лех Валенса «Болек». Има и документи за получени пари», — съобщи за медиите Лукаш Камински, директор на Института за национална памет в Полша.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;