Премиерът на Италия Матео Ренци предупреди лидерите на държавите от Източна Европа, че ще получат по-малко средства от Европейския съюз за развитие, ако не помагат в бежанската криза. Това споделиха участници в срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, съобщи агенция Ройтерс.

 

Унгария, Полша, Словакия и Чехия са най-твърдите противници на плановете на Европейския съюз за прехвърляне на търсещите убежище мигранти от Южна Европа в останалите държави от съюза, припомня Ройтерс.

 

„Миграционната криза е общ европейски проблем, за всички държави от Европейския съюз», — каза Ренци.

 

Ако вие не демонстрирате солидарност, държавите, внасящи най-много средства в бюджета на Европейския съюз, ще покажат по-малко солидарност към вас”, — заявил Ренци на колегите си в Брюксел.

 

Премиерът на Италия заплашил държавите от Източна Европа с намаляване на средствата за развитие, които се отпускат за техните най-бедни райони. Около една трета от 7-годишния бюджет на Европейския съюз, който представлява един трилион евро, се заделя за проекти за по-бедни, предимно бивши комунистически страни и региони на блока, чрез така наречените „структурни фондове”, отбелязва агенцията.

Тагове: ; ; ; ; ; ;