Съвременните глобални проблеми, в това число заплахата от тероризма, неравенството, бедността, не бива да се решават с военни средства или с действия на една страна, тяхното решение е възможно само на базата на сътрудничеството и баланса на интересите, за това може да помогне опитът за прекратяване на студената война, перестройката, счита екс-президентът на СССР Михаил Горбачов.

 

Първият президент на СССР се обърна с приветствие към участниците в неотдавна състоялата се в Берлин церемония по връчване на наградата «Кинематографията за мир». В своето обръщение, чийто текст е публикуван на сайта «Фонд Горбачов», политикът припомня за наличието на множество общи проблеми в съвременния глобален свят.

 

«Това са и борбата с тероризма, и изменението на климата, и бедността, и проблема с неравенството. И нито един от тези проблеми не бива да се решава с военни средства. Нито един от тях не може да се реши, ако действаме сами, без обединение. Само заедно, само на базата на сътрудничеството и баланса на интересите», — заяви екс-президентът на СССР.

 

«Дайте да направим всичко, за да не допуснем изграждането на нови стени, разделящи градове и държави, разединяващи семействата, стени, преминаващи през умовете и душите на хората. За това може да ни помогне опитът на тези исторически години — опитът на перестройката, новото мислене, прекратяването на студената война», — счита Горбачов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;