Идеите за разделянето на Сирия, Ирак или Ливан са опасни, те могат да доведат до безкрайни войни между малките държави в региона — това може да стане източник на тероризъм, който ще се разпространи по целия свят, — заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за френското списание «Валер актюел«.

 

«Ако регионът стигне до токова положение (бъде разделен, бел.ред.)…ще ви кажа, че тук ще има малки държави, воюващи една с друга в безкрайни войни, вероятно вековни. Всяка ситуация, като тази, означава постоянни войни. Относно останалия свят — това ще означава голям брой огнища на дестабилизация и терор, които могат да се разпространят по целия свят», — цитира думите на президента сирийската национална агенция САНА.

 

Според Башар Асад, идеята за разделянето на държавите в Близкия Изток по религиозен и конфесионален признак, която се разпространява от някои западни средства за масова информация, създава впечатлението, че «те внушават, че в Сирия има междурелигиозна война между членовете на различни религии, които НЕ искат да живеят заедно. Във връзка с това, да попитам, защото пък те не разделят своите държави…В действителност, ако сега попитате който и да било сириец, той за правителството ли е или е против него, всички ще ви кажат, че те са за правителството, защото са за единството на Сирия».

 

Президентът на Сирия подчерта, че във всички градове и населени места в САР, които се контролират от сирийската армия, и където няма метежници, представителите на всички малцинства и конфесии живеят в мир и съгласие помежду си.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;