Стотици ислямисти от Турция нахлуват в Сирия

Дата на публикуване: 18 02 2016, 11:30


Над 500 бунтовници-ислямисти са преминали турската граница, насочвайки се към сирийския град Азаз, намиращ се в северната провинция Алепо, там метежниците са разбивани от кюрдските сили за самооотбрана.

 

Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Франс прес”.

 

„Поне 500 бунтовници пресякоха контролно-пропускателен пункт „Баб ал Салам” на път за град Азаз, там те искат да помогнат на бунтовниците на фона на успехите на кюрдските сили в северната провинция”, уточни шефът на центъра Рами Абдел.

«В тези групи има откровени ислямисти, всички са тежко въоръжени», — допълни той.

 

На 14 февруари над 350 бунтовници пресякоха граничния пункт „Атме”, при това бре въоръжени. Сегашното пресичане е второто.

 

Преди дни управляващите в лицето на президента Реджеп Ердоган и  премиера Ахмет Давутоглу в прав текст призоваваха сънародниците си да «застанат като стена в защита на братята-мюсюлмани в Сирия, осебено в Азаз и Алепо».

 

Опозицията в Сирия губи територия в провинция Алeпо след мащабните действия на защитниците на страната, подкрепени от  руската авиация.  Кюрдските сили се възползваха от успехите на сирийската армия и окупираха територии в района. Под техен контрол падна град Тал Рифат.

 

Бунтовниците сега държат само град Азаз,той е само на 8 километра до турската граница, и на юг до Мареа, но са обградени от кюрдски сили на запад и от терористи от Ислямска държава на изток.

Пети ден вече турската артилерия бомбардира позиции на кюрдите в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ;

Добавить комментарий