Войската на сирийския режим бързо постига успехи в гражданската война. Кореспондентът на CNN Джоман Карадше разговаря с командир на опозиционните сили, според когото промяната във фронта е резултат от единствения решаващ фактор — руската военно-въздушна мощ.

 

Преминавайки през територията на опозицията, правителствената войска победи в град Шейх-Мискин или в това, което е останало от него. След седмица напрегнати боеве миналия месец сирийската опозиция остави този неголям стратегически значим град, разположен на важния за правителствените сили път за снабдяване. След това друг град на юг, Атаман, също бе завладян от правителствените войски.

 

Командването на опозицията твърди, че разстановката на силите е променена от съюзниците на Асад в небето. Силите на опозицията считат, че с това прикритие от въздуха правителствените сили се стремят да отвоюват територията до границата с Йордания. Според тях, това е огледалната тактика, която е донесла успехи в северна Сирия.

 

Башар Зоаби, командир на Свободната сирийска армия: Можем да виним само т.нар. приятели на сирийския народ, които стоят като зрители и наблюдават как ни убиват денем и нощем. Руснаците настъпват на север и на юг. Те твърдят, че са дошли в Сирия, за да се сражават срещу ИД, но болшинството им удари са по сирийската опозиция.

 

  • Башар Зоаби — върховен командващ на опозицонните сили, сражаващи се под знамената на Свободната сирийска армия. Според него, неговата група «Ярмук» ще приложи нова тактика, но го безпокои това, че мирните жители на град Дараа и околностите живеят в постоянен страх. Що се касае до мирните преговори, Зоаби гледа на тях с песимизъм.

Зоаби: Както въстаниците, така и опозицията сме съгласни да приемем политическо решение. Но къде е то? На тях не им е позволено да участват в преговорите. (това не е вярно, опозицията беше в Женева, но не можаха да се разберат между различните банди кой е по- от другите, бел.ред.).

Водещ: САЩ трябва да помогнат на такива групи, както тази на Зоаби, като партньори в борбата с ИД. Но този военачалник заявява, че са му нужни не само думи, те имат извънредно крайно нужда от оръжие.

 

Башар Зоаби: За съжаление, принудени сме да действаме самостоятелно, без намесата на «Приятели на Сирия», които биха ни помогнали. Голяма част от помощта идва от враговете на режима. Считаме западните държави, особено САЩ, за отговорни за хуманитарната катастрофа, защото само САЩ могат да спрат руснаците.

 

Водещ: Зоаби твърди, че те отдавна са изгубили вяра в международната общност. Но при липса на алтернатива те чакат помощ от страни, които, както той казва, все още наричат «приятели».

 

Джоман Дарадше, CNN, Аман.

 

В ефир на 17 февруари 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;