Младият Роди Осман влезе в историята на дипломацията като първия ръководител на неотдавна откритото в Москва представителство на Сирийски Кюрдистан, пише изданието.

 

«Русия е голяма страна на световната арена, — заяви той. — Ако някой реши да предложи помощ в борбата срещу Ислямска държава, то ние сме готови да я приемем».

 

Фактът, че Кремъл разреши на кюрдите да открият офис в Москва, нагледно демонстрира нарастващото руско присъствие в Близкия Изток и резултатите от 5-месечната руска кампания в Сирия, която коренно промени силите, отбелязва изданието.

 

Стъпката по-скоро ще предизвика гняв от страна на Анкара и ще усили битката й срещу Москва, започнала след свалянето на руския самолет от турските ВВС до сирийско-турската граница миналата година. Както е известно, Русия и Турция имат противоположни интереси в Сирия и оказват подкрепа на различни страни в конфликта.

 

Анкара сериозно се тревожи от успехите на кюрдските отряди за народна самоотбрана в северна Сирия, защото те могат да разпалят «сепаратистките амбиции» сред кюрдите, живеещи на територията на Турция, констатира изданието. След като кюрдите с подкрепата на руската авиация завзеха стратегически важната авиобаза Менах, турците започнаха да извършват артилерийска стрелба по техните позиции. Руските власти осъдиха действията на Анкара, а и застанаха против изключването на кюрдските групировки от мирните преговори за Сирия в Женева.

 

«Щом Русия се съгласи да отвори представителство на Западен Кюрдистан, това означава, че тя е готова да се съгласи за създаването на многоконфесионална федерация в Сирия», — подчерта Роди Осман.

 

Независимо от външния патос, в кюрдскато представителство в Москва работят само двама постоянни сътрудници, то няма статуса на посолство и е регистрирано като нестопанска организация, констатира изданието. Освен това, в потвърждение на полуофициалния статус, на откриването му присъстваха представители на страните, които признава само Русия: самопровъзгласената Донецка народна република, непризнатите Южна Осетия и Абхазия.

 

Впрочем, Русия отдавна оказва подкрепа на кюрдите, отбелязва изданието. Още през 1946 година СССР подкрепи създаването на Махабадската република в Иракски Кюрдистан, а през 80-те години имаше слухове, че Москва финансира Работническата партия на Кюрдистан, когато тя въстана срещу Анкара. Според анализатора Елена Супонина, на този етап именно влошаването на отношенията с Турция е подтикнало Русия да укрепи връзките си с кюрдите.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;