На територията на Сирия от Турция нахлуха поне 500 «въстаници и бойци-ислямисти», съобщи The Guardian, позовавайки се на Сирийската организация за защита правата на човека (Syrian Observatory for Human Rights).

 

«Минимум 500 въстаници са пресекли граничния пропусквателен пунст Баб ес-Салам на пътя към град Азаз, те искат да окажат подкрепа на метежниците срещу кюрдите, които постигнаха победи в северната част на провинцията», — съобщи шефът на организацията Рами Абдел.

 

Той потвърди, че сред тях има и бойци от Ислямска държава. Всички те са въоръжени, добави Абдел.

 

Освен това, примерно около 350 бойци, въоръжени с тежко и леко оръжие, са пресекли границата между Турция и Сирия чрез граничния пункт Атме на 14 февруари, отбелязва британското издание.

Жертви на ислямистите
Жертви на ислямистите

В град Азаз, разположен на територията на провинция Алепо на осем километра от сирийско-турската граница, кюрдите изтласкаха въоръжените сили на опозицията. Бойците, воюващи срещу сирийското правителство, претърпяха поражение, след като армията на Сирия, с подкрепата на руската бойна авиация, започна настъпление.

 

Опозицията, независимо от това, продължава да държи Азаз, а също град Мареа на 25 километра от Алепо, пише изданието.

 

Изплашената от придвижването на сирийските кюрди Турция продължава да атакува позициите им. Турският президент Реджеп Ердоган по-рано заяви, че Анкара няма намерение да прекратява стрелбата по сирийските кюрди и правителствената армия на Башар Асад.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;