Президентите на Франция и Турция Франсоа Оланд и Реджеп Ердоган призоваха за възобновяване на преговорите за Сирия между сирийските власти и опозицията за регулиране на ситуацията в страната, се казва в изявлението на Елисейския дворец.

 

«Държавните мъже констатираха съвпадение на възгледите им относно необходимостта от реализиране на резолюция 22254 на Съвета за сигурност към ООН и приетото 11 февруари в Мюнхен комюнике на международната група за подкрепа на Сирия, в частност, в хуманитарната й част. Двамата президенти призовават към възобновяване на междусирийските преговори», — се казва в комюникето след телефонни разговор между Оланд и Ердоган.

 

Президентът на Франция отново обърна внимание върху необходимостта от политически преход на властта в Сирия. Той отново сподели  крайната си тревога от влошаване на ситуацията в Алепо.

 

Оланд изрази съболезнованията си към турския президент във връзка с атентата в Анкара, където загинаха почти 30 човека. Двамата президенти заявиха и за готовността си заедно да се борят с тероризма.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;