Президентът на Турция Ердоган съобщи за задържането на 14 човека, заподозрени в съпричастност към терористичния акт в Анкара, заяви за вероятни нови задържания.

 

По-рано премиерът на Турция Амет Давутоглу заяви, че са задържани 10 заподозрени в съпричастност към терористичния акт.

 

«Този терористичен акт е дело на Работническата партия на Кюрдистан и Партия на Демократичния съюз на кюрдите. Днес са задържани 14 човека, мисля, че това не е краят, ще има още арести. Следите водят както в Турция, така и зад граница», — каза Ердоган в Генерални щаб на Турция, където беше, за да изрази съболезнованията си към роднините на загиналите.

 

На свой ред министърът на вътрешните работи на страната Ефкан Ала заяви, че 14 човека са били задържани по подозрение в съпричастност към терористичния акт в Анкара.

 

«След терористичния акт бяха осъществени операции в Адана, Болу, Истанбул, Измир, Диарбекир, Такирдаге, Анкара. Задържани са 14 човека, те са доставени в Анкара», — цитира думите му агенция Anadolu.

 

Взрив от кола-бомба гръмна в сряда вечерта на оживен кръстопът в центъра на турската столица недалеко от сградите на парламента, Генералния щаб и общежития на военни.

 

Според съобщения от Генералния щаб на Турция, взривът е осъществен в момента, в който колоната автомобили, транспортиращи военни, е спряла на червен светофар. Загинаха 28 човека, в това число 27 военни, 61 човека са ранени. Премиерът на Турция заяви, че за атентата са отговорни силите на кюрдската самоотбрана. Той не приложи доказателства за твърдението си.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;