Резултатът от каквато и да е военна операция зависи пряко от качествата и подготовката, при липса на такива тя рискува да се превърне само в шоу за медиите, заяви бившият ректор на Военната академия в Кайро египетският генерал Закария Хусейн.

 

Така той коментира изявленията на Саудитска Арабия и Турция за сухопътна операция срещу терористичната групировка Ислямска държава на територията на Сирия.

 

«Вероятно става само дума за демонстрация, за да се щракнат красиви кадри за телевизиите, както това се случва в последните две години, без да са постигнати никакви цели и никакви резултати. Военните сухопътни операции се провеждат по определени правила, ако те не се спазват, то тава е само шоу за медиите», — каза генералът.

 

Според Хусейн, «ако се реализира подобен план, той трябва точно да е определил числения състав на участниците в операцията, вида на използваното въоръжение, след което трябва да се създаде единно ръководство за страните в тази коалиция, понеже е заявено за участието на няколко държави. Единното командване трябва да има ясен план и възможности за неговата реализация. Също трябва да се има предвид, че става дума за различни държави, които имат различни военни доктрини».

 

Египетският генерал добави, че е крайно важна и професионалната подготовка на военните за реализиране на определените задачи.

 

«Това изисква време — не по-малко от шест месеца. При това трябва да се задействат както сухопътните, така и военно-въздушните, а по-добре и военно-морските сили», — подчерта той.

 

Хусейн припомни, че «коалицията срещу Ислямска държава е от 40 държави под ръководството на САЩ, а за над четири години така и не е постигнала никакви резултати».

 

Той отбеляза, че по време на операцията на САЩ около иракските войски в Кувейт, а после и по време на операцията срещу режима на Садам Хюсеин в Ирак, както и в кампанията в Афганистан «американците действаха по друг начин — имаше воля, имаше цел, преследваха се дадени резултати, което и доведе до постигане на целите».

 

«На този етап няма реална воля от международната общност да се ликвидира Ислямска държава в Сирия и в арабския свят като цяло, т.е. не бива да се очаква, че групировката ще бъде ликвидирана от тях», — подчерта той.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;