«Турция открито заплашва Русия с война» , — пише Deutsch Türkische Nachrichten. Както твърди изданието, Анкара косвено е признала Русия за терористична организация и «е заплашила с военни удари срещу руските части в Сирия».

 

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу в понеделник се изказа твърдо срещу Москва, съобщава изданието.

 

«Ако Русия продължи да се държи като терористична организация и принуждава мирното население за бяга, ще отговорим по извънредно решителен начин», — заявил той.

 

Според думите на турския премиер, Русия и «другите терористични организации» извършват «многобройни престъпления срещу човечеството».

 

Давутоглу предупредил, че Турция няма да прекрати действията си срещу сирийските кюрди и че Отрядите на народната самоотбрана в Сирия няма да могат да преминат Ефрат. Русия на свой ред упрекна Турция за нападенията й срещу кюрдските опълченци и сирийската правителствена война, а също и за подкрепа на международния тероризъм, се отбелязва в статията.

 

Както пише изданието, проблемът на Турция е в това, че «правителството на Ердоган не може да спре Русия с гръмки изявления». Неотдавна турският министър на отбраната съобщи, че Турция няма да спре да стреля по позициите на кюрдите и Отрядите на народната самоотбрана в Сирия, но военното нахлуване е изключено, подчертава авторът на статията.

 

В същото време близкото до правителството издание отбелязва, че в почивните дни 90 турски войници от елитни части са се насочили към Сирия, за да проведат операция срещу кюрдите и сирийското опълчение. Според данни, публикувани в средствата за масова информация, по време на тази операция са убити 315 сирийци. Правителството в Дамаск по-рано съобщи, че около сто турски военни с тежко въоръжение са нахлули на територията на Сирия в събота, припомня изданието.

 

Както отбелязва Deutsch Türkische Nachrichten, турското военно настъпление на този етап не е довело до нищо: независимо от артилерийската стрелба от страна на Турция, кюрдите в провинция Алепо се придвижват все по-близо и по-близо към границата.

В същото време сирийската войска се готви за мащабно настъпление в един от районите на Алепо, контролиран от метежниците. По-рано сирийската войска с подкрепата на  руската авиация  завзеха целия крайбрежен регион и отрязаха въстаниците от изхода им към Средиземно море, а сега се опитват да преградят пътя на метежниците за снабдяване откъм Турция, пише изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;