Сирийската правителствена войска установи пълен контрол над град Кенсаб — една от последните и най-важни крепости на терористите в провинция Латакия в северната част на страната, съобщи в четвъртък ливанският телевизионен канал «Ал-Маядин», позовавайки се на свой източник.

 

По-рано в четвъртък се съобщи, че правителствените войски са пробили отбраната на терористите в района на град Кенсаб.

 

Прочистването на града от бандитски групи бе предшествано от ожесточени боеве. Както отбелязва телевизионния канал, не издържайки под напора на армията на САР, болшинството джихадисти са били принудени да бягат към град Бидама, разположен на запад в провинция Идлиб.

 

Кенсаб е разположен на около 230 километра северно от Дамаск и има важно стратегическо значение. Контролът над града ще позволи на сирийската армия да разгърне широкомащабно настъпление към съседната провинция Идлиб, голяма част от която дълго време е под контрола на ислямистките групировки.

 

Миналата седмица правителствените войски на САР възстановиха контрола над голяма част от границата с Турция в провинция Латакия. Както нееднократно подчертаваха по-рано представители на сирийските ВС, пълният контрол над граничната зона влиза в приоритетните задачи, защото ще позволи да се отреже пътя за снабдяване на терористите от съседна Турция.

 

Трябва да се преградят около 100 км от границата, през която на територията на Сирия попадат чуждестранни наемници, воюващи на страната на терористичните групировки.

 

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от март 2011 година. В резултат на него, по данни на ООН, в страната са загинали над 220 хиляди човека. Правителствената войска воюва с бандитски части, принадлежащи към различни въоръжени формирования.. Най-активни от тях са Ислямска държава и Джебхат ан-Нусра.

 

От 30 септември Русия по молба на президента Башар Асад осъществява удари с бойната си авиация по ислямистките групировки. Въздушно-космическите сили на Русия с участието на корабите от Каспийската флотилия и подводницата от Черноморския флот «Ростов на Дон» унищожиха няколко стотин терористи и хиляди обекти на джихадистите.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;