Молбата на някои партньори към Русия «да не пипа» коридора на сирийско-турската граница с дължина около 100 километра всъщност се оказа опит да се гарантира снабдяването на терористичните групи, заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

 

«Що се касае до населените места в северна Сирия, които се споменават в изявленията от дадената столица, то по време на контактите някои наши партньори буквално умоляваха «да не пипаме» коридора с дължина малко по-малко от 100 километра на сирийско-турската граница около Азаз. Всъщност вече е видно, че това се прави, за да се гарантира и по-нататъшното ежедневно «захранване» на Ислямска държава, «Джебхат ан-Нусра» и другите терористични групировки чрез този участък от страна на Турция с въоръжение, боеприпаси, храни и да се даде възможност да преминават през коридора терористи», — каза Захарова, текстът на отговора е публикуван на сайта на МВнР на Русия.

 

Както заяви Захарова, «обвиненията по адрес на Русия, които се изобретяват във Вашингтон и се повтарят в Париж, Лондон, Ер-Рияд и Анкара за това, че руските ВКС уж удрят не по целите и нарушават постигнатите в Мюнхен споразумения, всичко това предизвиква най-малкото удивление».

 

«Сега са разбираеми и турските изявления за това, че уж Анкара няма да допусне завземането на Азаз от отрядите на кюрдската съпротива, които плюс всичко, виждате ли, били длъжни да върнат сирийското летище Минех, освободено от тях от терористите от «Джебхат ан-Нусра» — групировка, която е в списъците на ООН като терористична организация», — отбеляза Захарова.

 

«След всичко това най-малкото са странни разсъжденията на турското ръководство относно спазването на суверенитета и териториалната цялост на страните в региона, защото Анкара държи войската си на иракска територия без съгласието на Багдад, а сега си позволява и да диктува условия, кой е длъжен да се намира в една или друга част на Сирия», — добави Захарова.

Турция няма да даде на бойците от Сирийски Кюрдистан за завземат град Азаз, разположен в северна Сирия. В противен случай кюрдите ще се сблъскат с “жестоката реакция” на Анкара, каза пред журналисти премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

 

Отговаряйки на въпрос на журналистите, пристигнали заедно с него със самолет в Киев, Давутоглу сподели, че миналите събота и неделя кюрдското опълчение фактически е завзело град Азаз и Тал Рифат недалеко от границата с Турция, които по-рано са били под контрола на опозиционни групировки. Но това все пак не се случило, според думите на Давутоглу, благодарение на своевременния артилерийски обстрел от страна на турската армия.

 

“Отрядите за народна самоотбрана са били принудени да излязат от Азаз, — заявил Давутоглу. – Ако те се наврат там още един път, то ще се сблъскат с още по-жестока реакция. Няма да позволим Азаз да падне”.

 

Премиерът също обещал да направи военната база близо до Алепо, която неотдавна беше завзета от кюрдите, “непригодна за използване”. Той посъветвал кюрдите да не предприемат опити да се придвижват източно от контролирания от тях регион на Африн или западно от река Афрат.

 

Според наблюдатели, това е целта на кюрдите. Понастоящем те контролират практически цялата гранична територия с Турция от границата с Иран до река Ефрат, а също неголям анклав на границата северно от град Алепо, до който се намира и град Азаз. За да съединят тези две части, на кюрдите им трябва контрола над граничната територия с дължина около 200 километра, която понастоящем се намира под контрола на терористичната групировка Ислямска държава. Тук се намира и град Дабик, който има за джихадистите сакрално значение. Според апокрифите, битката за Дабик с някакви “кръстоносци” ще бъде началото на Апокалипсиса.

 

Едва ли турското ръководство споделя тезата за началото на Страшния съд, но постоянното нежелание на турското ръководство кюрдите да се придвижват  и завземат контролираните от джихадистите територии, косвено свидетелства за това, че кюрдите за Анкара са къде-къде по-опасен и нежелан противник, отколкото Ислямска държава.

 

На пръв поглед това се обяснява лесно: след Първата война в Залива под контрола на кюрдите се оказа Иракски Кюрдистан. Той не се подчини на Багдад. Сега фактически е полунезависима държава. В случай, че кюрдите успеят да обединят териториите си в Сирия и почти цялата граница с Турция се окаже под техен контрол, Анкара е сигурна, че следващата стъпка ще бъде активизацията на кюрдите вътре в страната.

 

Затова турските власти правят всичко, за да не допуснат по-нататъшно териториално настъпление на кюрдското опълчение.

 

Но защо така, след като по този начин Турция помага да оцеляването на джихадистите?

 

Ми, не е толкова от религиозна общност, макар убежденията на режима и тези на ислямистите да са доста близки.

 

Основната причина е финансовата изгода, която черпи политическият елит на Турция от намиращите се там терористични групировки.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;