Битката в сирийската провинция Алепо рискува да се превърне в по-голям военен сблъсък, пише The Washington Post.

 

Ръководителят на кореспондентското бюро в Бейрут Лиз Слай изрежда участниците в сирийската криза: руската авиация, нанасяща удари от въздуха, ливанските и иракските отряди, работещи «на земята» под ръководството на военни съветници от Иран. Тук са и различните сирийски въстаници, подкрепяни от САЩ, Турция, Саудитска Арабия и Катар, кюрдите, свързани с Москва и Вашингтон, а също бойците от Ислямска държава.

 

Журналистката от изданието се съмнява, че условията от Мюнхенското споразумение за прекратяване на огъня в Сирия ще бъдат изпълнени, точно обратното, гражданската война ще се разпростре до мащабите на конфликт, в който ще се бият един срещу друг водещите световни държави.

 

Аналогични позиции изповядва и политическият консултант на Shaikh Group (организация, участвала в преговорните процеси в сирийската криза) Салман Шайк.

 

«Тук се развърта спиралата на нестабилността, която излиза от контрол…Виждаме класически пример на борба, в която е трудно да се определи баланса на силите, това може да бъде много опасно», — цитира изданието думите на Салман Шайк.

 

Центърът на битката си остава Алепо. От изходът от войната за него зависи не само изходът от войната в Сирия, но и геополитическите последствия  за целия регион, добавя наблюдателят за изданието.

 

Успешният поход на сирийската армия към Алепо, според него, ще закрепи Русия и статуса й на водеща държава в Близкия Изток.

 

Освен това, придвижването на иракските шиити и ливанските бойни отряди ще разшири зоната на влияние на Иран далеко извън пределите на традиционната «шиитска ос» — до сунитските области в северна Сирия.

 

За Турция главният проблем си остава появата на кюрдите на сирийско-турската граница — тяхната мечта за независима държава придобива реални очертания на фона на придвижването на север в Сирия, където цари политически вакуум.

 

Ако го запълнят, кюрдите ще получат значителен импулс в борбата си.

 

«Кюрдските Отряди за народна самоотбрана се възползваха от американските авиоудари в източна Сирия и разшириха там своя анклав. Сега на помощ им идва руската авиация в Алепо — кюрдите разшириха територията и на друг свой анклав — Африн. Тяхната цел е да свържат двата анклава в териториална единица с дължина над половината от турско-сирийската граница», — отбелязва Лиз Слай.

 

Експертът от Аналитичния съвет Файсал Итани твърди, че в Турция не искат война, но заплахата от ескалация на конфликта е реална.

 

«Турция се намира под огромен натиск. На нейната граница, чийто защитници вече са унищожени, се появява кюрдска квазидържава», — цитира изданието думите на аналитика.

 

Говори се за изпращане на военен контингент в Сирия от страна на Саудитска Арабия, което дава почва за спекулации за подкрепата на Ер-Риян за вероятно турско нахлуване, заключава Лиз Слай.

 

В същото време МВнР на близкоизточното кралство в лицето на Адел ал-Джубейр заяви, че решението за изпращането на специални части в Сирия ще бъде взето само в случай, че САЩ заявят за необходимост от въвеждане на сухопътни части за борба с ИД.

 

В същото време политолозите Кенет Полак и Барбара Уолтър твърдят, че от Вашингтон не бива да се очаква рационално решение за регионалните проблеми — никой не разбира какво всъщност искат от Белия дом.

 

«Опитвайки се да убедят всички останали да тръгнат по пътя на САЩ, ние се съгласяваме с провала си. За сравнение: жителите на Близкия Изток разбират какво правят руснаците — те веднага заеха шиитската страна в конфликта, подкрепиха Асад, зад гърба си имат мощта на Иран и Хизбулла».

 

«Това не означава, че съюзниците на САЩ — сунитските държави — се радват, но те поне разбират избора на Русия. Това, което не разбират, е плашещата стратегия, която преследва техния многогодишен покровител — Вашингтон», — отбелязват експертите за изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;