За изключително кратко време президентът на Турция Реджеп Ердоган се обзаведе с врагове навсякъде около себе си. Сега, когато Анкара заяви, че ще се бухне с главата напред в сирийския конфликт, агресивният курс на президента достигна своя апогей, пише немският журналист Рейнард Баумгартен в коментара си за Tagesschau.

 

Външната политика на Турция е една поредица от провали, а първите стъпки в тази посока бяха направени дълго преди избухналите противоречия с Москва и скандалите със съюзниците във Вашингтон.

 

Плановете на Ердоган по отношение на Сирия от самото начало бяха обречени, защото той заложи на радикалните сунитски въстанически групировки и задължителното сваляне от властта на Башар Асад, пише авторът на статията.

Вмъквайки Турция в сирийския конфликт на страната на Саудитска Арабия, президентът разиграва най-лошия сценарий за страната си, защото в този случай Анкара ще се окаже на страната на изгубилите.

 

Опитвайки се да се наложи и стъпвайки на «пътеката на войната», Ердоган рискува да изгуби всичко. И единственият разумен изход от така създалата се ситуация е завръщането на Турция към мирната политика — възобновяване на преговорите с кюрдите и стремеж да се реабилитира на международната арена, завършва авторът на статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;