Министърът на отбраната на Република Иран генерал Хосейн Дехган ще обсъди с Русия в Москва доставката на ЗРС С-300 и закупуването на многоцелевите изтребители Су-30, пише изданието The National Interest.

 

«Министър Дехган ще обсъди покупката на самолетите Су-30, от които, според Министерството на отбраната, се нуждаят Военно-въздушните сили на Иран. Стигнахме далеко в преговорите, допускам, че договорът ще бъде подписан по време на предстоящата визита», — цитира думите на представителя на иранското- военно министерство изданието.

 

По-рано генерал Хосейн Дехган в интервю за един от иранските телевизионни канали подчерта, че Техеран има намерение да модернизира ВВС и ще обърне особено внимание върху Су-30, без да уточнява за коя версия става дума.

 

«Вероятно Иран се нуждае от една от лансираните версии, приличаща на самолетите, с които разполага Индия, Малайзия, Алжир и Русия», — отбелязва изданието.

 

Техеран може също да избере Су-30М2. Закупуването на самолет от такава модификация ще им струва по-евтино, което е по-разумно решение, имайки предвид икономическата ситуация в страната.

 

Напълно е възможно Иран да не се ограничава при закупуването на въоръжение. Техеран има интерес да сключи договори за лиценз за производство на самолети, добавя изданието.

 

«Появата на която и да е версия на Су-30 във въздушния флот на Иран ще повиши съществено потенциала на военно-въздушните сили, които сега се състоят главно от остарели модели американско, китайско и руско производство», — се отбелязва в материала.

 

Най-съвременните самолети, които са на въоръжение в иранските ВВС днес са американските изтребители Груман F-14 и съветските МиГ-29.

 

Останалата част от флота се състои от остарелите F-4 Фантом II, Нортроп F-5 Фридъм файтър и самолетите F-6 и F-7, по модели на  МиГ-19 и МиГ-21, произведени по лиценз на Китай, завършва изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ;