Полицията във Франция обискирва дома на създателя на френския «Националния фронт» Жан-Мари Льо Пен в Сен Клу край Париж, съобщиха световните новинарски агенции.

 

Обискът е по повод разследване на заплатите на помощниците на евродепутатите от партията. Скандалът започна през март 2015 година. Тогава председателят на европарламента Мартин Шулц обвини ръководството на партията в нецелево използване на средствата от бюджета на Европейския съюз. Заподозрени са 20 души, срещу тях тече разследване.

 

«Администрацията на ЕП установи, чe редица помощници на евродепутатите продължават да заемат официални постове в партията, въпреки че трябва да се занимават само с дейност в рамките на ЕП. Не може да получаваш заплата от Европейския парламент и да работиш за една или друга партия“, поясниха от канцеларията на Мартин Шулц.

 

Дъщерята Марин Льо Пен, настоящият лидер на партията, отхвърли обвиненията. Според нея разследването е „политическа машинация“, предприета от Шулц „по разпореждане“ на френския премиер Мануел Валс преди местните избори.

Тагове: ; ;