Канцлерът на Германия Ангела Мерел подкрепи зоната без полети над Сирия. Това съобщи тя в интервю за немското издание Stuttgarter Zeitung на 15 февруари.

 

«В настоящата ситуация би било полезно, ако има територия, в която враждуващите страни да не могат да нанасят удари от въздуха — т.е. нещо от рода на зона без полети», — заяви Меркел.

 

Тя изрази становището си и по повод ситуацията в сирийския град Алепо, за който опозиционните сили водят сражение с настъпващите войски на президента на Сирия Асад.

 

Меркел нарече положението «безкрайно сложно» и подчерта, че за разрешаването на ситуацията трябва да бъдат предприети дипломатически усилия.

 

По-рано в едноименната провинция бяха бомбардирани две болници на «Лекари без граница», в резултат на което загинаха почти 50 човека. Ръководителят на благотворителната организация обвини руската или сирийската авиация, но посланикът на Сирия в Русия прехвърли отговорността на силите на коалицията начело със САЩ.

 

Ситуацията в района на Алепо се нажежава с всеки изминал ден. Турската артилерия продължава да стреля по сирийска територия с 155-мм самоходни артилерийски установки. Редица арабски медии съобщават, че турската авиация е нанесла първия си авиоудар в района на северно Алепо.

 

Според съобщения на очевидци, в Сирия са забелязани военни безпилотни самолети, които, както се предполага, принадлежат на турската армия.

 

По-рано същите тези дронове извършваха корекцията на артилерийските удари, които бяха нанесени по позициите на кюрдите.

 

Според източници, турските специални части, които, според експерти, отдавна действат в коридора между градовете Азаз и Джераблус, се проявяват особено активно в последните две денонощия в района на Алепо.

 

В същото време, според съобщения на западни медии, турските ВВС са започнали учения по противовъздушна отбрана с участието на изтребители на Саудитска Арабия. Става дума за шест самолета на кралството, които пристигнаха в авиобаза Инджирлик.

 

Припомняме, че по-рано Саудитска Арабия и Турция заявиха, че планират провеждането на съвместна операция на територията на Сирия. Изявленията бяха направени след като войската на Асад с подкрепата на Хизбулла и иракските шиити излязоха на север от частично контролирания от радикалите град Алепо и преградиха канала за доставка на боеприпаси за терористите.

 

Анкара и Ер-Рияд твърдят, че целта на съвместните им действия е ИД.

 

Но Асад заяви, че ще разглежда всички подобни действия на чужди военни на територията на Сирия без официална покана от правителството на страната като въоръжена интервенция.

 

Какво означават думите на Меркел за зоната без полети?

 

По принцип зона без полети е доста обширно понятие. Едва ли Меркел е имала предвид прекратяването на полетите на цялата бойна авиация.

 

И тук всичко опира до фактора Турция. Едва ли изявленията от страна на Саудитска Арабия отразяват реалните намерения на кралството — саудитите не могат да направят нищо съществено, особено в сухопътна операция на територията на Сирия. Техните успехи в борбата с хуситите, меко казано, не впечатляват.

 

Турция в момента е разположила няколко бригади от 2-ра армия на границата със Сирия — в района на границата с провинциите Латакия и Идлиб, а също две механизирани и бронетанкови бригади на границата с Алепо. Плюс артилерийските дивизиони и две бригади командоси.

 

Трудно е да се каже дали турците ще се решат да нахлуят в Сирия. Както показва практиката, Ердоган и Давутоглу са непредсказуеми.

 

Но старшите партньори от САЩ официално не ги поддържат. Но неофициално?

 

Не е тайна, че има план за създаването на буферна зона, която да е скрита от полетите на авиацията. Нейната големина би трябвало да бъде около 100 км около границата с дълбочина около 20 км навътре в територията на Алепо.

 

Една от главните задачи на турците е да не допуснат обединението на кюрдите в единен анклав, защото така ще бъдат прерязани всички пътища за снабдяване на групировките, които Турция контролира в Сирия.

 

В Турция в момента буквално завират някои мозъци, затова тяхната непредсказуемост е крайно висока.

 

Има и още — Турция е разположила палатки за бежанци на своя територия точно до позициите на артилерията. Там има и жандармерия от няколко хиляди човека.

 

Т.е. Ердоган прави прикритие.

 

Както по всичко личи, госпожа Европа, т.е. госпожа Меркел, подкрепя Турция — т.е. продължава да подкрепя опозиционните на Асад групировки. Затова и лансира най-добрата идея за целта — зона без полети между градовете Азаз и Джералус, която в момента се контролира от терористите. Ердоган е изнудил Меркел чрез нещо, вероятно чрез бежанците, и тя повтаря като идиотизиран папагал думите му.

 

От името на Германия.

 

Сирийският конфликт е в такава фаза, че май вече не може да има дипломатическо решение. Турция реално е готова да окупира буферната зона. Турците съсредоточават 6-ти армейски корпус около Адана — град, който се намира близо с границата със Сирия.

 

Задачата максимум за Анкара е да се щурмува Алепо. Никой няма да се изненада, ако в близките дни започне масирано настъпление към Алепо.

 

Бясното куче Ердоган може да използва бежанци или каквото му дойде на ума за живи щитове. Включително и деца.

 

Да, вероятно ще има мащабен конфликт в Сирия.

 

Ако войната започне, тя едва ли ще остане на територията на Сирия….

 

Силно се съмнявам, че Русия ще се съгласи Сирия да бъде раздробена.

 

Що се отнася до НАТО, вероятно няма да участва пряко във война срещу Русия, а ще хвърли в огъня Бясното куче и разни други …същества, а по всяка вероятност ще достави средства за ПВО като допълнение към самолетите, оборудвани с АУАКС. За защита на турската територия.

 

Това е положението.

 

Не е зле руснаците да побързат….с ликвидацията.

 

Че ще победи Русия, това е ясно, но поне да има по-малко загуби от страна на прогресивните сили.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;