Бъдещето на Великобритания в състава на ЕС ще бъде основната тема на предстоящата среща на ЕС, заяви в сряда в бундестага канцлерът на Германия Ангела Меркел.

 

«Бъдещето на Великобритания» в състава на ЕС ще бъде основната тема на предстоящата среща на ЕС», — каза Меркел.

 

Според нея, тя споделя мнението на премиера на Великобритания Дейвид Камерън за това, че ЕС трябва да бъде по-прозрачен и по-малко бюрократичен.

 

В Брюксел на 18-19 февруари ще се състои среща на ЕС, на която може да бъде утвърден проектът за промяна на условията на членството на Великобритания в ЕС. Исканията на британския премиер Камерън касаят четири сфери: конкуренция, суверенитет, социална политика и икономическо управление.

 

Най-трудно ЕС ще се съгласи на исканията на Лондон за правото да не изплащат социални помощи за мигрантите от страните от ЕС в продължение на първите четири години след тяхното пристигане. Против това са източноевропейските държави.

 

Референдумът във Великобритания за членството на страната в ЕС трябва да се проведе не по-късно от 2017 година, но, според много прогнози, той ще се състои през юни тази година.

Камерън счита, че страната му трябва да остане в ЕС, но при условие, че се проведат сериозни реформи и се преразгледат условията за членството на страната в ЕС.

Тагове: ; ; ; ; ;