Министърът на отбраната на Република Иран генерал Хосейн Дехган ще обсъди с Русия в Москва доставката на ЗРС С-300 и закупуването на многоцелевите изтребители Су-30, пише изданието The National Interest.

 

«Министър Дехган ще обсъди покупката на самолетите Су-30, от които, според Министерството на отбраната, се нуждаят Военно-въздушните сили на Иран. Стигнахме далеко в преговорите, допускам, че договорът ще бъде подписан по време на предстоящата визита», — цитира думите на представителя на иранското- военно министерство изданието.

Напълно е възможно Иран да не се ограничава при закупуването на въоръжение. Техеран има интерес да сключи договори за лиценз за производство на самолети, добавя изданието.

 

«Появата на която и да е версия на Су-30 във въздушния флот на Иран ще повиши съществено потенциала на военно-въздушните сили, които сега се състоят главно от остарели модели американско, китайско и руско производство», — се отбелязва в материала.

Най-съвременните самолети, които са на въоръжение в иранските ВВС днес са американските изтребители Груман F-14 и съветските МиГ-29.

Тагове: ; ; ; ; ;