Президентът на Турция Реджеп Ердоган отново подложи на критика САЩ за тяхната подкрепа към сирийските кюрди от Партията на демократичния съюз и призова американските власти да направят избор между Турция и кюрдите.

 

«Трудно е да се разбере Америка, която казва, че ще продължи да подкрепя ПДС. Според всички документи Работническата партия на Кюрдистан (РПК), която е забранена в Турция, е видно, че тя е създателката на ПДС. Ние със САЩ сме заедно в НАТО. Тогава ние ваши приятели ли сме или ваши приятели са ПДС? Приятелят трябва да се държи приятелски. Огорчават ни преговорите при закрити врати», — заяви Ердоган в реч пред ръководителите на селските администрации в Анкара.

 

Турската артилерия в продължение на четири дена обстрелва бойците от кюрдските сили за самоотбрана в авиобаза Минех в северна Сирия и в разположеното близо населено място. Премиерът Давутоглу нарече това ответна реакция във връзка със заплахата към турската граница от страна на частите на ПДС и настоя кюрдите да изоставят позициите си в северно Алепо, на което лидерът на партията Салих Муслим отговори с категоричен отказ.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;