Независимо от бомбардировките над позициите на кюрдското опълчение в северна Сирия, Турция губи битката за коридора Азаз, съобщава вестник The Wall Street Journal.

 

Търканията между Турция и кюрдите се превърнаха в главния военен проблем за Вашингтон в Сирия, пише The Wall Street Journal.

 

Изданието отбелязва, че американските въоръжени сили работят с кюрдските бойни части в северна Сирия. Най-ефективно за тях е бойното крило на Кюрдския върховен комитет (Отрядите за народна самоотбрана), които заедно с Работническата партия на Кюрдистан са в категорията терористични организации в Турция.

 

В събота турската артилерия обстреля бойци на кюрдските сили за самоотбрана в авиобаза Минех в северна Сирия, което стана повод за конфликт между Вашингтон и Анкара, добавя изданието.

 

В същия ден се състоя телефонен разговор между вице-президента на САЩ Джо Байдън и премиера на Турция.

 

Байдън призова Анкара да прекрати ударите по позициите на кюрдите.

 

За да обоснове действията си, Турция предостави на американската страна данни, доказващи, според Анкара, големи обеми на контрабанда на американско оръжие към Турция, но Вашингтон не откри никакви доказателства за това, че въоръжението, изпращано на кюрдското опълчение в Сирия, се доставя в Турция за нуждите на Работническата партия на Кюрдистан.

 

«Както в Анкара, така и във Вашингтон, официалните лица заявяват за задълбочаване на разногласията между Турция и САЩ, това създава нови проблеми за оглавяваната от САЩ коалиция срещу Ислямска държава», — подчертава изданието.

 

Според специалиста от Аналитичния съвет за Сирия Аарон Стейн, Пентагонът няма достатъчно лостове за натиск върху кюрдите, които предпочитат да се доверяват на подкрепата от въздуха на руската, а не на американската авиация, за да осъществяват маневри на бойното поле.

 

«Турция губи битката за коридора Азаз. Въздушната активност на авиацията на Русия ограничава вариантите за Анкара. Сега ще се наложи САЩ да търсят изход от много трудно положение», — цитира думите на експерта изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;