Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за Westdeutsche Allgemeine Zeitung заяви, че е необходимо постепенно да се пристъпи към отказ от санкциите срещу Русия. Екс-канцлерът отбеляза и вредата, която нанася политиката на Берлин с увеличаването на силите на НАТО около руските граници.

 

Шрьодер заяви, че споделя позицията на премиера на Бавария Хорст Зеехофер по въпроса за отслабването на санкциите срещу Русия.

 

«Санкциите вредят и на двете страни, — счита екс-канцлерът. — Те по никакъв начин не помагат за решаването на конфликта, само създават препятствия. Именно затова трябва поетапно да се откажем от санкциите срещу Русия».

 

Шрьодер също отбеляза, че по време на визитата му в Москва баварският премиер е действал «изключително за интересите на Германия» и не се е опитвал да провежда различна от курса на Берлин външна политика.

 

Бившият канцлер не остави без внимание и напрегнатите отношения на НАТО с Русия.

 

«Необходима ни е нова политика на НАТО по отношение на Русия. Считам за твърде рисковано това, че понастоящем алиансът увеличава военното си присъствие по руско-европейската граница, разрушавайки по този начин основите на нашата външна политика».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;