Експертите от Global Firepower отбелязват, че фактор за засилването на Руската армия е станала мащабната модернизация на въоръжените сили, а също ръстът на обема производство и закупуването на военна техника.

 

САЩ, Русия и Китай влизат в тройката най-силни във военно отношение световни държави, според оценката на специалистите от портала Global Firepower, който ежегодно публикува Глобален индекс на военната мощ.

 

Позицията на лидер запазват Въоръжените сили на САЩ, след това следват Русия и Китай. Американските ВС с голям превес изпреварват съседите си по рейтинг по обеми военни разходи, което беше ключов фактор за лидерството на САЩ и в миналогодишния рейтинг.

 

Според данни от специалистите, Русия има почти два пъти повече танкове в сравнение с американците — 15 398 срещу 8 848, но по-малко единици авиация — 3 547 срещу 13 444.

 

Китай изпреварва САЩ по броя на бойните машини, но отстъпва в това отношение на Русия.

 

Експертите отбелязват, че фактор за засилване на Руската армия е мащабната модернизация на въоръжените сили и ръстът при обемите на производството и покупките на военна техника.

 

Четвърта позиция в рейтинга съхранява Индия, най-горното място сред европейските страни заема Великобритания, в десетката влизат още Франция, Германия и Турция.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;