Във връзка с обвиненията по адрес на Русия тези дни, от името на Руската Федерация в ООН говори първият заместник-постоянен представител на страната Пьотр Иличов. Той бе подготвил списък с «греховете» на САЩ и Великобритания от средата на 20-ти век до днес по отношение на световната общност. В новинарската ни поредица ще ви запознаем с част от фактите, които днес представи пред световната организация руският заместник постоянен представител.

 

Преди да започне изреждането Иличов направи уточнението, че «краткият му обзор» e в резултат на необоснованите обвинения по адрес на Русия за нарушаване на Устава на ООН. Затова фактите, които той изброи са част от многобройните и най-драстични нарушения на международното право от страна на САЩ и Великобритания за изминалите години, включително нарушаване на Устава и принципите на ООН.

 

Според Иличов тези факти вероятно вече са забравени или не са удобни за припомняме от някои представители в ООН.

«Грях» Номер 3: «Нападението на САЩ над Либия през 1986 г., както и нахлуването в Панама през 1989 г. И в двата случая Генералната асамблея на ООН осъди действията на агресора, квалифицирайки ги като нарушение на международното право».

Тагове: ; ; ; ; ; ;