Във връзка с обвиненията по адрес на Русия тези дни, от името на Руската Федерация в ООН говори първият заместник-постоянен представител на страната Пьотр Иличов. Той бе подготвил списък с «греховете» на САЩ и Великобритания от средата на 20-ти век до днес по отношение на световната общност. В новинарската ни поредица ще ви запознаем с част от фактите, които днес представи пред световната организация руският заместник постоянен представител.

Преди да започне изреждането Иличов направи уточнението, че «краткият му обзор» e в резултат на необоснованите обвинения по адрес на Русия за нарушаване на Устава на ООН. Затова фактите, които той изброи са част от многобройните и най-драстични нарушения на международното право от страна на САЩ и Великобритания за изминалите години, включително нарушаване на Устава и принципите на ООН.

 

Според Иличов тези факти вероятно вече са забравени или не са удобни за припомняме от някои представители в ООН.

«Грях» Номер 5: „безотговорното отношение“ на САЩ и съюзниците им към Устава на ООН е продължи с бомбардировките над Югославия през 1999 г., както и с нахлуването в Ирак през 2003 г. Подобен е случаят с Либия, в която „с уж безкористна помощ отвън бе запален пожар, който унищожи държавата и я превърна в пепелище“, каза дипломатът.

Тагове: ; ; ; ; ;